Arkivbild på Ingelsta. Foto: SVT

Rififi-kupp i köpcentrum i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Ingelsta köpcentrum utsattes i natt för en så kallad rififi-kupp, där en eller flera okända gärningsmän tog sig in genom ett hål i taket.

Det var vid halv tre, natten mot söndagen, som polisen fick larm om inbrottet. I nuläget är det oklart vad eller om något är tillgripet.

Enligt Tor Sevelius, vakthavande polisbefäl i Norrköping, tog man sig in ovanför en sportbutik.

– Men om det var den butiken som var målet vet vi inte. När man väl har tagit sig in så är det inte så svårt att komma vidare, säger han. 

Att ta sig in just genom taket är ett sätt för tjuvar att fördröja att larmet går igång.

– På taket kan de jobba mer ostört. Det är inte larmat där på samma sätt som vid dörrar och utgångar. När tjuvarna har tagit sig in, då är det ju förstås larmat där inne. Men då har de redan kommit en bit på vägen, säger Tor Sevelius.

Tekniker kommer under förmiddagen att genomföra en teknisk undersökning på platsen.

Det är inte första gången som just Ingelsta får påhälsning genom taket.

I februari förra året tog sig två män in i en butik genom att göra ett hål i taket på köpcentrumet ovanför butiken. Så här såg det ut då:

Foto: Bilder från förundersökningen

De slog sedan sönder glasmontrar och stal smycken till ett värde av knappt 50 000 kronor. 

Kuppen resulterade i en tjuvjakt där polisen stoppade tågtrafiken mellan Norrköping och Katrineholm i 30 minuter eftersom polisen sökte efter tjuvarna på järnvägsspåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.