Slaggteglet i fasaden spricker när det rostar. Innanför finns vanligt tegel som aldrig torkar. Foto: SVT

Ringer kyrkklockan kan den ramla ner

Publicerad

Kyrkan i Boxholm är nu i så dåligt skick att huvudingången har stängts på grund av rasrisken. För första gången i mannaminne blir det inte någon skolavslutning i kyrkan i Boxholm.

Man får inte ringa i kyrkklockan. De kraftiga vibrationerna gör att stenar och i värsta fall hela klockan kan ramla ner.

Och nu när huvudingången stängts av klarar man inte längre säkerhetskraven för att kunna utrymma kyrkan om det skulle behövas.

– Byggfusk säger vi idag, hundra år gammalt byggfusk, säger prästen Per Ingvarsson.

– Byggfusk säger vi idag, hundra år gammalt byggfusk. De slarvade helt enkelt, säger prästen Per Ingvarsson.

Redan på 1920-talet uppdagades det att det fanns väldigt mycket fukt i väggarna.

Dels är det problem med slaggteglet från bruket som är så järnhaltigt att det spricker när det rostar. Och precis innanför fasadteglet finns vanligt tegel som suger åt sig fukten.

– Men eftersom slaggteglet var i vägen kunde inte teglet innanför torka. Och så ligger fukten kvar inne i teglet i väggarna sen dess, säger Per Ingvarsson.

Teglet innanför fasaden suger åt sig fukten.

Skolan i Boxholm har själva bestämt att inte ha skolavslutning i kyrkan. Eftersom hela högstadiet ville vara med skulle kyrkan blir full och den risken ville inte skolan ta.

Våren 1969 slutade läraren Johan Birath själv sin skolgång i Boxholmskyrka där det varit skolavslutningar i alla tider.

– Så det är dubbelsnopet det här, säger Johan Birath.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.