Läget har försämrats med den överhettade syracontainern på Händelö och explosionsriksen har ökat, meddelade räddnignstjänsten vid 20-tiden. Foto: Niklas Luks

Explosionsrisk i Norrköping över

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har lyckats tömma den tank med akrylsyra som riskerade att explodera på Händelö i Norrköping.

Boende i området behöver inte längre hålla sig inomhus, skriver nyhetsbyrån TT.

-Vi har precis fått en rapport om att det har gått bra att tömma tanken. Temperaturen har sjunkit. Vi kommer att minska på avspärrningarna alldeles strax, säger Ulf Kroon, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland, strax före klockan fyra på morgonen, till TT.

Vid lunchtid på onsdagen kom larmet om att temperaturen i containern var nära den kritiska gränsen för explosionsrisk. Under eftermiddagen sjönk temperaturen, för att sedan stiga under kvällen.

Varnade allmänheten

Vid 20-tiden på onsdagskvällen har temperaturen i den överhettade syracontainern stigit igen och räddningstjänsten har beslutat att gå ut med en varning till allmänheten:

”Viktigt meddelande gällande Händelö i Norrköping. En tank med akrylsyra på Hendelö är överhettad och explosionsrisk råder. Personer som vistas inom 800 m från DOW på Ramshällsvägen ska omgående lämna Hendelö. Boende på Grymön uppmanas gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 Östergötland.”

– Vi har mätt upp en stigande temperatur och utökar nu riskområdet, säger Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Ett stort industriområde på Händelö utanför Norrköping har spärrats av under den insats som pågått sen 12.30-tiden idag. Det avspärrade området med 800 meters säkerhetsavstånd till containern evakueras nu helt på kvällen.

Räddningstjänsten evakuerade under kvällen säkerhetsområdet Foto: Niklas Luks

Försökte kyla ned containern

Enligt larmet vid lunchtid uppmättes en förhöjd temperatur i containern och risken för explosion bedöms som hög.

Räddningstjänsten har arbetat med att montera en kylslinga på containern.

– Vi försöker kyla ned containern nu. Den innehåller 24 ton akrylsyra och står på en lastbil som inte kan flyttas på grund av temperaturhöjningen, säger Leif Stenberg, räddningsingenjör vid räddningstjänsten på eftermiddagen.

Enligt prognos från räddningsledaren kommer insatsen att pågå i 24 timmar.

Området utryms

Strax före klockan 14 meddelade polisen att de på uppdrag av räddningsledaren stängt av trafiken även norrifrån mot Händelö. Trafik över Händelöbron är avstängd för all trafik förutom den som ska till Oljehamnen/Pampushamnen.

– Vi har ledningsplats med polis, sjukvård och oss på platsen. Polisen håller på med utrymning som sker österut mot oljehamnen. Det är ett antal företag som ska utrymmas, säger Leif Stenberg.

Lägre temperatur

Vid halv fem på eftermiddagen hade temperaturen i containern sjunkit.

– Vi har en lägre temperatur nu, senaste mätningen var på 36 grader i cisternen. Tanken är att man ska släppa på trycket i cisternen och släppa ut eventuell gas i ett vattenbad, säger Johan Nordström, räddningschef i beredskap.

Sedan dess har alltså läget försämrats och temperaturen stigit igen.

Akrylsyra används vid tillverkning av plaster, till exempel plexiglas. I normalfallet ska temperaturen ligga under 25 grader, går den över 32 grader betecknas det som nödläge, enligt uppgifter från räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.