Risk för ökad algblomning i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar kan göra att algblomningen startar tidigare och den sträcker sig till hav med lägre salthalt. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

– Östersjön är ett känsligt område, som utnyttjas av många människor. Därför är eventuella framtida påverkningar intressanta att studera, säger biologen Maria Karlberg på Götebrogs universitet.

Flera samverkande faktorer

Studien, som Karlberg och hennes kolleger har gjort, visar att klimatförändringar gynnar cyanobakterier om man jämför med andra grupper av växtplankton. Ökad koldioxidhalt i atmosfären, högre vattentemperaturer och minskad salthalt påverkar cyanobakterierna och därför påverkas också algblomningen. Mer cyanobakterier gör att det blir gynnsammare för algblomningen.

Växtplankton och cyanobakterier är föda för andra arter och på grund av det tror forskarna också att exempelvis hoppkräftor och fisk kan påverkas av hur algerna utvecklas.

Mänsklig påverkan

Till detta kommer den påverkan som beror på de 85 miljoner människor som bor runt Östersjön.

– Det medför att Östersjön utsätts för en mängd stressfaktorer som exempelvis övergödning, överfiske, surt regn och läckande gifter från båtbottenfärger, säger Maria Karlberg. Alla dessa faktorer tillsammans gör att Österjsön har mindre motståndskraft mot eventuella förändringar, som klimatförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.