Bo Thunholm är grundvattenexpert på SGU. Foto: SGU/TT

Risk för vattenbrist både i Östergötland och på Gotland

Publicerad

Trots att nederbörden i östra Götaland hittills i år har varit normal är nivåerna i de stora grundvattenmagasinen under de normala. På Gotland är även nivåerna i de små grundvattenmagasinen under de normala.

Informationen om risk för vattenbrist tas fram av SMHI och SGU, Sveriges geologiska undersökning. Vattennivåerna ser väldigt olika ut: Markvattennivåerna rapporteras som mycket, eller extremt mycket över det normala i norra Götaland.

Det samma gäller vattenflödena i vattendragen. Däremot är det tvärtom gällande vattenmagasinen.

– De stora magasinen är till exempel rullstensåsar. De reagerar långsamt på nederbörd. Man kan jämföra med blomkrukor: En stor kruka med mycket jord fylls på långsammare med vatten, men behåller det längre än en liten kruka. Och tvärtom är det med de små vattenmagasinen, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert hos SGU.

Låga nivåer i de stora magasinen innebär att de kommuner som använder dem till vattenförsörjningen bör följa utvecklingen och vara på sin vakt.

Nivåer under det normala i de stora vattenmagasinen. Gult betyder under det normala och rött mycket under. Foto: SGU

Till de små vattenmagasinen räknas bland annat egna brunnar. Där ser det skrynkligt ut för Gotlands räkning.

– Där är det hårt tryck på vattenförsörjningen under sommaren. Marken där har en liten magasinerande förmåga. De bör vara extra försiktiga.

Går det nu att säga något om vattennivåerna under sommaren?

– För de små magasinen ser det normalt ut. För de stora i östra Götaland och på Gotland kan det bli problem och det finns anledning att vara extra vaksam. Men det bör inte bli några bottennivåer.

SGU:s kartor över grundvattennivåerna uppdateras varje tisdag klockan 12.

I videon nedan berättas mer intressanta fakta kring vårt grundvatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarar på de vanligaste missförstånden kring allt som har med grundvatten att göra. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.