Henrik Holmberg, skötsel  och- entreprenörsutvecklare Foto: Södra

Riskkarta avslöjar granbarkborrens angrepp

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägarföreningen Södra lanserar nu en riskkarta för faktiska angrepp och områden i skogen där risken är hög för granbarkborreangrepp.

– Det är svårt att inventera skador efter granbarkborrens svärmning till våren. Man måste nästan gå fram till varje träd och se om det har blivit angripet, säger Henrik Holmberg, skötsel  och- entreprenörsutvecklare Södra.

Ger en lägesbild över angripen skog

Kartan som visar hela Götaland kan då ge en bild på hur situationen ser ut förklarar Henrik Holmberg.

– Kartan ger förhoppningsvis stöd till var vi ska leta efter angrepp så att inventeringen kan effektiviseras, säger han.

Riskkartan bygger på information om skador från förra året och talar även om ålder på skogen, vilka trädslag som finns och hur tät den är. Underlaget bygger även på skogsägarnas uppgifter om angripen skog, som har rapporterats in via en app.

Tillgänglig för skogsägare i juni

Kartan kommer under maj månad finnas tillgänglig för personal inom skogsägarföreningen och i juni finns den tillgänglig för de skogsägare som är medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.