Spana in cirkusnumret med roboten. Medverkande: akrobaterna Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard samt Mattias Lindström, artist/programmerare.

Den är van att lyfta bilar – nu gör roboten cirkusdebut

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår repetitionerna inför nästa års stora cirkusföreställning på Östgötateatern. Ensemblen består av fem cirkusartister, två musiker – och en industrirobot.

Den är van att lyfta bilar – nu ska roboten göra cirkusdebut och lyfta människor istället. Ensemblen har repeterat med roboten i ett par veckor.

– Jag tänkte att det kanske skulle vara läskigt, men nu när vi har lärt känna ”hen” så känns det bra. Det är kul, säger akrobaten Esmeralda Nikolajeff.

Än så länge har roboten inte fått något namn.

– Den är så smidig. Man kan ställa ner farten till 25 procent och så lägger man mattor runt omkring så att inget ska kunna gå snett. När man sedan ser att det funkar så höjer man successivt farten, säger Mattias Lindström, cirkusartist och ansvarig för programmeringen av roboten.

Inte som en människa

– Man kan lita på roboten. Det är inte som en människa, som kan vara är trött eller ha lite feber, säger akrobaten Mira Leonard.

Mattias Lindström tror att vi kommer få se fler och fler robotar på teatern i framtiden.

– Redan nu använder vi väldigt mycket automatiserad teknik inom teatern, säger han.

Föreställningen har premiär i Linköping i september nästa år och visas sedan även Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.