Furhat är en social robot som visas upp på Arbetets museum i Norrköping. Foto: SVT

Så kan sociala robotar påverka oss i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Robotar tar nu plats på Arbetets museum i Norrköping. Syftet är att undersöka teknikens roll i framtiden.

– Vi ser att robotar kommer att påverka både arbete och vardag framöver, säger Andreas Nilsson.

På Arbetets museum i Norrköping har en helt ny utställning tagit plats. Utställningen fokuserar på robotar och knäckfrågan är vilken roll robotar kommer att spela i framtiden.

– Vi ser att robotar kommer att påverka både arbete och vardag framöver och det kommer att vara en stor generationsfråga kommande år. Därför ser vi det som en viktig sak att undersöka hur det kommer att påverka oss som individer och samhället i stort, säger Andreas Nilsson som är projektledare för utställningen.

Andreas Nilsson, projektledare, tillsammans med den sociala roboten Furhat. Foto: SVT

Utställningens huvudattraktion är den sociala roboten Furhat som är utvecklad i Sverige. Furhat används redan idag på test för att till exempel bidra till fördomsfria rekryteringar, för att träna psykologer och som receptionister. Sociala robotar kan även användas inom äldrevård och för att minska ensamhet.

– Furhat är en social robot som ligger i framkant. Vi har jobbat tillsammans med forskare som har tagit fram den här roboten och här får man själv testa och se vad man tycker om den här sociala roboten. Sedan får man fundera på vad man tror att den kan tänkas ha för roll i framtiden, säger Louise Zejlon, museipedagog.

Louise Zejlon är museipedagog vid Arbetets museum. Foto: SVT

En stor del av utställningen består även av en historisk skildring av roboten och hur vi människor har sett på den.

– Vi var rädda för ångmaskiner och för den typen av teknik för 200 år sedan och vi är rädda för teknikens förändringar idag. Vi har gjort den här typen av förändringar förr. Men det gäller att fundera över vad man sa ha tekniken till och på vilka villkor.

Utställningen kommer att visas tillsvidare på Arbetets museum i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.