Den röda pandan Arjun är på rymmen vid Kolmårdens djurpark. Foto: Kolmården.- Visa alla (2)
Visa alla (2)

Röda pandan återfunnen efter stor sökinsats

Uppdaterad
Publicerad

En av djurparken Kolmårdens röda pandor tog sig ut ur sitt hägn – något som ledde till en intensiv sökinsats. Under tisdagseftermiddagen hittades han i ett träd – välbehållen.

Pandan söktes efter med både eftersökshundar och drönare med värmekameror. Och under tisdagseftermiddagen kunde man lokalisera den vid delfinariet på Kolmården, varefter sökområdet begränsades. Vid 18.45-tiden meddelade sedan Kolmårdens djurpark att man återfunnit den sjuåriga pandan Arjun välbehållen.

– Vi är otroligt glada att vi hittade honom välbehållen och att vi på ett säkert och tryggt sätt kunde söva honom. Nu ska pandaanläggningen ses över och säkras och förhoppningen är att Arjun inom kort kan få träffa sin blivande partner Ottilia. De spelar tillsammans en viktig del i bevarandet av denna starkt utrotningshotade art, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmården i ett pressmeddelande.

Det var med hjälp av drönarens värmekameror som pandan kunde lokaliseras uppe i ett träd. Sedan kunde djurparkens chefsveterinär söva ned Arjun med bedövningsmedel. Sedan genomfördes en undersökning, där man kunde konstatera att pandan mår bra. Men han kommer att hållas under extra uppsikt på veterinärkliniken under natten.

Den röda pandan Arjun hittades i ett träd. Foto: Kolmården

Försvann i måndags

Det var under måndagsmorgonen som djurvårdare på Kolmårdens djurpark upptäckte att den röda pandan, Arjun, tagit sig ut ur sitt hägn. Den bedömdes vara skygg och ofarlig för människor med storleken något större än en katt.

– Någon gång under natten mot måndagen har pandan tagit sig ut, säger Rickard Sjödén, informationsansvarig på Kolmårdens djurpark till SVT Nyheter Öst.

Normalt äter pandan bambu, blad och småfåglar. Bedömningen var att den kunde klara sig ett tag på egen hand, utan djurvårdares omsorg. Pandan kom till Kolmården förra veckan och förhoppningen var att den nya hanen skulle fatta tycke för honan och att det skulle bli ungar, berättar Rickard Sjödén.

– Han är väldigt skygg och har inte hunnit bekanta sig med våra djurvårdare. Så vi måste försöka hitta honom och bedöva honom med en pil, sa Rickard Sködén tidigare under tisdagen.

Pandan rymde i måndags från sitt hägn på Kolmårdens djurpark. Foto: Axel Brantemo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet