Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Wester, känd som ”Slåttergubben”, med sin nya utmaning – att klippa en hektar gräs med lie. Foto: John Senewiratne/SVT

Jans utmaning – att slå en hektar gräs med lie i Rimforsa

Uppdaterad
Publicerad

Jan Wester vill öka intresset för lieslåtter och brinner för biologisk mångfald. På tisdagen antog han en ny utmaning – att slå en hektar på en dag med lien.

Jans senaste video som visar när han testar ett 120 centimeter långt lie-blad har fått hundratusentals visningar.

Under tisdagen antog han en ny utmaning som han har kommit på själv – att slå en hektar, vilket motsvarar två fullstora fotbollsplaner, med högt gräs under en dag. Platsen: ett fält utanför Rimforsa i Kinda kommun.

Kinda

Bättre än trimmer

Anledningarna är flera, dels att sätta fokus på den biologiska mångfalden – och dels för att få gemene man och kvinna att väcka nytt liv i det klassiska jordbruks- och trädgårdsredskapet.

– Om man jämför med till exempel en trimmer eller röjsåg är det ju urmycket snabbare, lättare, billigare och trevligare om man kan hantera en lie, säger Jan Wester.

Hör mer från Jan Wester, och se när han slår högt gräs, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet