– Vi vill få in fler tjejer inom räddningstjänsten, säger Linn Kampner, biträdande stationschef i Kallerstad i Linköping.
Det ges även möjlighet att testa sin kondition på ett rullband. Syftet med kursen är att informera om yrkets innebörd och hur utbildningen till brandman fungerar.
Vill locka fler kvinnor till yrket
– Vi jobbar på att öka mångfalden för att vi ska spegla samhället vi lever i och vi vill också bryta mansdominansen inom yrket, säger Linn Kampner.
Linn Kampner bestämde redan som femåring att det var polis eller brandman hon ville bli. I sin tidiga yrkeskarriär var hon relativt ensam som kvinna i branschen och idag är de fortfarande få men börjar bli fler.
– Till en början var jag ständigt ansiktet utåt. Det kändes lite som jag ofta skickades fram just för att jag var kvinna, säger Linn Kampner.
”Föreställningen om machoman stämmer inte”
Hon anser också att stämningen i personalgrupperna blir bättre med en mix av kvinnor och män. Idag jobbar sju kvinnor som heltidsbrandmän hos RTÖG.
– Föreställningen att man behöver vara en machoman stämmer inte.
Aktiviteterna hålls på utbildningscentret i Norrköping och till de 12 platserna på vårens prova-på hade 20 tjejer sökt.
– När vi tidigare haft med båda könen har det ibland blivit så att tjejerna inte törs ta plats.
Utbildningstillfället kommer att genomföras två gånger per år och intresset för att delta har varit stort.
– Det tog endast sju dagar så var platserna slut, säger Linn Kampner.
Så många kvinnor arbetar inom räddningstjänsten Östra Götaland
Inom räddningstjänsten Östra Götaland arbetar 120 män som deltidsbrandmän, motsvarande siffror för kvinnor är 19 personer.
På räddningstjänsten i Linköping och Norrköping arbetar 120 män heltid inom yrket, endast 7 kvinnor arbetar heltid som brandmän.