Del av Rökstenen och professor Bo Ralph. Foto: Jeppe Gustafsson och Claudio Bresciani/TT

Rökstenen – kosmiska frågor eller miljökatastrof?

Publicerad

Den gåtfulla runstenen i Rök, Östergötland, består av gåtor som fokuserar på ”kosmiska frågor och allmänmänskliga problem”. Det är två av slutsatserna när akademiledamoten Bo Ralph tolkar Rökstenens runor.

Med 760 tecken är Rökstenen världens längsta runskrift. Den handlar bland annat om en far som sörjer sin son. I höst uppmärksammades runskriften i Rök genom den populärvetenskapliga boken ”Rökstenen och världens undergång” av professorn i runologi, Henrik Williams.

Boken presenterar och utvecklar en nytolkning av den gåtfulla runstenen gjord av Henrik Williams och tre andra forskare, inklusive en religionshistoriker och en arkeolog. De går emot den traditionella uppfattningen om att Rökstenen bara beskriver hjältebragder, kungar och krig och kommer fram till att runorna i Rök också handlar om rädslan för en stundande klimatkatastrof.

Mer än 20 års forskning

Den tvärvetenskapliga forskningsgruppen utgick bland annat från tidigare forskning gjord av just ledamoten i Svenska Akademien, Bo Ralph.

Ralph, även professor emeritus i nordiska språk, vid Göteborgs universitet, har forskat om Rökstenen i mer än 20 år och nu presenteras hans tolkningar i ”Fadern, sonen och världsalltet. En nytolkning av runinskriften på Rökstenen”.

Verket består av två volymer – sammanlagt drygt tusen sidor – som finns tillgängliga digitalt.

”Jag har länge utgått ifrån att texten är uppbyggd av gåtor som rör kosmiska frågor, och det är ju något helt annat än den traditionella uppfattningen”, säger Bo Ralph i ett pressmeddelande.

I videon nedan besöker en skolklass Rökstenen under första hälften av 1900-talet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en skolklass besöka Rökstenen under först hälften av 1900-talet. Foto: SVT arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ödeshög

Mer i ämnet