Foto: SVT

Röster om nedläggningen av mejeriet i Boxholm

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan kom Arlas besked om att osttillverkningen i Boxholm skulle läggas ner och istället flyttas till Östersund. Anna Törnströms, Tomas Palmkvists och Anna Jamiesons vardag har på olika sätt påverkats under året som gått.

Anna Törnström har följt kampen om ostens vara eller inte vara på nära håll. Tidigt gick hon med i facebookgruppen Boxholmsostens vänner där hon nu är en av administratörerna.

Hör henne berätta i videoklippet här ovanför.

Nedläggningen av Boxholms ost

Tomas Palmkvist har 40 år bakom sig i mejeriets lokaler. Det är hans andra hem. Den 12 december är han med och gör sin sista ost.

Året som gått har varit tufft. Han hyllar engagemanget på orten men menar att dom anställda också haft det tufft. Invånarna har många gånger lagt över sin ilska på de anställda i mejeriet eller ostbutiken.

– Det har dragits fel slutsatser om saker och ting och då blir det negativa saker kring det, säger Tomas Palmkvist.

Han menar också att de anställda speciellt i butiken i och med detta fått ta en hel del stryk. Här ger han sin syn på året som gått.

Anna Jamieson ville också slåss för kampen om osten, men insåg tidigt att Arla inte skulle släppa taget.

Med en bakgrund inom livsmedelsbranschen försökte hon föra en debatt på Boxholmsostens vänner om hur man värna om lokal mat istället men möttes av kalla handen. Ett tufft år, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet