Se historiska bilder från Roxtuna på 60-talet Foto: SVT

Roxtuna – populärt besöksmål för fotografer

Uppdaterad
Publicerad

Roxtuna lades ned för tio år sedan och står nu tom.

Men i väntan på rivningen så det har det blivit ett populärt besöksmål för fotografer på jakt efter övergivna platser.

Roxtuna var en sensation när det byggdes på 50-talet. Anstalten var väldigt omdiskuterad och nyskapande för här skulle inte fångarna straffas utan få terapi och slippa stängsel runt anstalten.

– Det är ju väldigt unikt med de här små huskropparna där man bara hade sju till nio intagna i varje hus. Det är ju väldigt ovanligt faktiskt. Hela systemet går idag mot allt större enheter, säger Lars Krantz, fotograf och före detta anställd på Roxtuna.

Lars Krantz, fotograf och före detta anställd på Roxtuna Foto: SVT

Tomas Tranströmer – psykolog på anstalten

Det här är också ett av få, kanske det enda, fängelse i världen där en nobelpristagare jobbat – diktaren Tomas Tranströmer.

– Han arbetade här som fängelsepsykolog och för en hel diktsamling är inspirationen hämtad härifrån, säger Lars Krantz.

Utflyktsmål för fotografer

Efter nedläggningen för cirka tio år sedan ska nu ska hela anläggningen rivas och här planerar man istället att bygga bostäder. Men innan rivningen startar så passar många fotografer på att dokumentera den övergivna platsen.

– Det är mycket spännande bilder. Det är mycket man inte har sett och man kan ju bara fantisera om hur de intagna hade det här, säger Paula Jonsson, fotograf från Åtvidabergs Fotoklubb.

Paula Jonsson, fotograf från Åtvidabergs Fotoklubb är på jakt efter spännande bilder. Foto: SVT

– Det är nog ett 25-tal fotografer som har varit här. Det är en väldigt populär genre att fotografera miljöer som är på väg bort, säger fotografen Lars Krantz.

Foto: SVT

Den 4:e juni öppnas en utställning på Linköpings stadsbibliotek då fotografernas bilder från Roxtunaanstalten ska visas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.