Foto: TT

RTÖG har minskat användningen av skum

Uppdaterad
Publicerad

När skum används för att släcka bränder så kommer miljöfarliga ämnen ut i naturen. Vid Räddningstjänsten i Östra Götaland, RTÖG, har man arbetat i ett antal år för att minska användningen av skumvätska.

Naturskyddsföreningens tidning, Sveriges natur, har nyligen publicerat en undersökning av hur ofta skum använts av landets räddningstjänster under åren 2008-2018. Den visar att Östra Götaland använt skum vid 9 tillfällen förra året medan siffran för 2017 var 34 tillfällen.

– Vi vill ju generellt minska vårt klimatavtryck, säger Jonas Holmgren på RTÖG till SVT.

Andra släckmetoder

Arbetet för att få ner antalet liter skumvätska vid insatserna har pågått i ett antal år. Dels handlar det om att använda annan skumvätska, dels handlar det om att använda andra släckningsmetoder.

Förr var det vanligt att använda skum både vid bilbränder och bränder i fastigheter. Anledningen var att skum är ett effektivt släckmedel. När RTÖG idag kommer fram till en bildbrand är det främst två olika släckmedel som används.

– Det som är sagt är att vi ska använda vatten. Torra släckmedel först, som pulversläckare, och därefter vatten, berättar Michael Wahlqvist, distriktschef hos RTÖG.

I brandsläckningsskum förekommer PFAS, som är ett samlingsnamn för 4 700 olika miljögifter. Ämnena bryts ner mycket långsamt och vissa av dessa, så kallade högfluorerade ämnen, stör reproduktionen hos djur och människor och de tros också vara cancerframkallande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer