Både i Vadstena och i Hästholmen tänker man nu göra lägenheter av de gamla silokomplexen. Men de flesta andra av Östergötlands gamla sädeskatedraler står tomma utan framtidsplaner.
Många förfaller
I Rimforsa, Väderstad och Linghem är några av de platser där det står det jättelika silobyggnader och förfaller. Sönderslagna rutor och klotter gör att en del som bor i närheten tycker att de borde rivas, andra tycker att det är viktiga minnesmärken från bondesamhället.
– Det är ju en del av vårt kulturarv, jag tror att vi är mogna att ha en silo från 50-60 talet som byggnadsminne, säger Marie Hagsten byggnadsantikvarie i Östergötland.
Används fortfarande
Det är lantmämmen som ägt silobyggnaderna. En del har sålts, andra står kvar tomma och några används fortfarande som sädesmagasin, som de i Norrköping, Skänninge och Vikingstad.
Ska behålla betongkänslan
I Vadstena ska det nu byggas 55 lägenheter i Silon. Där är man mån om att behålla betongkänslan i huset.
– Vi vill få fram den majestätiska arkitekturen som det handlar om. Vi har kallat det för böndernas katedral och det är ju stora pelare, en gång i mitten och akustiken är ju nästan som i en kyrka, säger arkitekten Kjell Forshed.
Söderköping först ut
Att göra lägenheter av en silo är ingen ny idé. Först i Sverige var man i Söderköping för lite drygt 10 år sedan då silon vid kanalen förvandlades till bostadshus. På andra håll, som i Mjölby, har man rivit sin silo. I Hästholmen vid Vättern så gör man både som i Mjölby och i Söderköping, man river silon helt, men bygger bostadshus på platsen som ska se ut som det gamla silokomplexet.