Foto: RUAG Space

Rymdbolag får stororder

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsföretaget ska leverera delar till ett nytt bredbandsprojekt i rymden.

Företaget RUAG Space i Linköping har kammat hem en stororder på delar till en raket som ska skicka upp minisatelliter i rymden.

– Det här är jätteskoj. Det är vår största order någonsin, säger Jörgen Remmelg, platschef i Linköping.

Rymdprojektet kallas OneWeb och ska skicka upp ett nät av satelliter runt jorden för att bygga upp ett nytt bredbandsnät. Totalt handlar det om 640 satelliter. Tanken är att kunna erbjuda bredband på platser som saknar det idag, exempelvis i utvecklingsländer.

Flera små istället för en stor satellit

Linköpingsföretaget tillverkar de delar som håller satelliterna vid bärraketen när de sänds upp i rymden. Ofta skickas en tämligen stor satellit upp i rymden på kanske fem ton. Nu handlar det istället om att transportera flera små satelliter på runt 150 kg. Nästa steg är än viktigare nämligen just när satelliterna ska placeras ut.

Utplaceringen viktig

De delar som tillverkas av RUAG i Linköping ser till att satelliterna frigörs från bärraketen på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Vid varje uppskjutning kan 32 små satelliter placeras ut. Själva utplaceringen sköts efter ett noga uträknat system för att satelliterna inte ska krocka med varandra, både initialt och efter att de roterat runt jorden några varv.

Ordern är värd en halv miljard kronor och innebär att RUAG i Linköping måste bygga ut sina lokaler och anställa mer personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer