Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ögonblicket då kapseln kopplades bort – Marcus Wandt är på väg mot jorden igen. Foto: Nasa

Wandt på väg tillbaka till jorden – landar på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Efter sjutton dagar ombord på den internationella rymdstationen ISS har den svenske astronauten Marcus Wandt satt sig i kapseln som ska ta honom tillbaka till jorden.

Wandt och de tre andra astronauterna satte sig i kapseln vid 13.15-tiden och stängde tio minuter senare luckan till rymdstationen ISS.

På Axiom Spaces webbsändning syntes hur Wandt förberedde stängningen av luckan tillsammans med en av kollegorna medan de två andra satt på sina platser. Wandt tog därefter på sig sin rymddräkt och luckan stängdes.

Klockan 15.05 kopplades kapseln bort och den beräknas landa i havet utanför Florida vid 14.30-tiden på fredag – alltså nästan två dygn senare, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Dåligt väder har de senaste dagarna hindrat hemfärden.

Marcus Wandt, från Linköping, delar kapsel och uppdrag med Walter Villadei från Italien, Alper Gezeravci från Turkiet och Michael López-Alegría, en amerikansk-spansk före detta Nasa-astronaut med dubbelt medborgarskap

Hälsar från rymden

Under tisdagskvällen hälsade Marcus Wandt från rymden i ett glatt inlägg på X:

”Hej Sverige från rymden!⁣ Jag är så glad över att ha fått en glimt av mitt hemland”, skriver han och visar upp bilder på Sverige tagna från rymdstationen.

Foto: Faksimil X

Wandt sköts upp med rymdraketen Falcon 9 den 19 januari, som tredje svensk i rymden. 36 timmar efter avfärd från jorden anlände han till ISS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.