Rysk Su-27 fotograferad på nära håll från svenskt signalspaningsflygplan. Bilden är från 2014. Foto: TT

Ryskt jaktplan nära svenskt signalspaningsplan

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt jaktflygplan flög på måndagen väldigt nära ett svenskt signalspaningsflygplan, rapporterar Försvarsmakten på sin webbsida. Händelsen får regeringen att kalla upp Rysslands ambassadör till UD.

– Det ryska agerandet är oacceptabelt, kommenterar Försvarsminister (S) Peter Hultqvist.

Det hela inträffade i internationellt luftrum där alla länder har rätt att flyga men det ovanliga var att det stundtals var väldigt litet avstånd mellan flygplanen, säger Försvarsmakten.

Det svenska planet var ett S 102 B som är baserat på Malmen i Linköping.

Försvarsmakten betonar att det internationella luftrummet är öppet för alla, men att man bör flyga säkert.

Flög anmärkningsvärt nära

– Nu när man är i ett internationellt luftrum där alla får vara och flyga är det jätteviktigt att man flyger på ett sådant sätt att man upprätthåller flygsäkerheten, säger Jesper Tengroth Försvarsmaktens presstjänst och tillägger att det inte är ovanligt att ryskt flyg går upp för att identifiera svenska signalspaningsplan.

– Men det som måste betraktas som anmärkningsvärt, den här gången är att det ryska flygplanet var på ett sådant avstånd att det var stundtals väldigt kort.

Regeringen reagerar

Försvarsminister Peter Hultqvist säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att Rysslands agerande är oacceptabelt.

”Från säkerhetssynpunkt är det oprofessionellt och risker för allvarliga incidenter ökar markant. Alla borde ha ett grundläggande intresse av att sådana händelser inte ska inträffa.”

Försvarsmakten har avlagt rapport till Regeringen, som nu kallar till sig företrädare för den ryska sidan.

– Den ryska ambassadörers är ombedd att komma till UD för samtal om bland annat den händelse som Försvarsmakten skriver om idag. Han ska träffa kabinettsekreterare Annika Söder, säger Gunnar Vrang vid UD:s presstjänst, men vill inte kommentera saken vidare.

LÄS MER: Flygvapnet följde ryska bombplan

Ryskt flyg nära amerikanskt flyg

Samma dag flög ett likadant ryskt flygplan, SU-27, nära amerikanska signalspaningsflygplan som patrullerade över Östersjön. Även där skedde kontakten i internationellt luftrum. Amerikanska medier, som citerar amerikanska försvarskällor, berättar att avståndet i det fallet ibland bara var 1,5 meter.

Den svenske försvars- och säkerhetsbloggaren Carl Bergqvist har en bakgrund i det svenska flygvapnet. Han skriver på Twitter och betecknar händelsen med ett av de amerikanska planen som ”gravt oskicklig flygning” och varnar för risken att en olycka skulle kunna inträffa när flygplan är så nära varandra.

Nato-flyg nära ryskt minister-plan

Samtidigt uppger ryska medier att ett Nato-flygplan gjort närmanden mot ett flygplan som Rysslands försvarminister färdats i. Försvarsmakten vill dock inte kommentera om man känner till händelsen eller om den har någon koppling till händelserna över Östersjön, utan hänvisar till att man aldrig kommenterar incidenter som rör andra länder.

LÄS MER: Uppgift: Nato-plan flög nära ryskt minister-plan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.