Foto: TT

S i Linköping vill ha skärpta språkkrav i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Personalen i omsorgen behöver kunna svenska för att den äldre ska kunna känna sig trygg, det menar Socialdemokraterna i Linköping som nu lägger ett förslag om höjda krav på språket inom äldreomsorgen.

– När man inte kan kommunicera ordentligt med de äldre, sina kollegor och med andra professioner runt den äldre- då är det uppenbarligen ett problem, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd i opposition och vice ordförande i äldrenämnden i Linköping i ett pressmeddelande.

Partiets förslag innebär att arbetsgivare ska åläggas att utbilda alla de nyanställda och sedan tidigare anställda som inte talar tillräckligt bra svenska.

– På samma sätt som vi ställer krav på arbetsgivarna att säkerställa andra kunskaper hos sin personal, vill vi ställa krav på att arbetsgivarna ser till att personalen har rätt språkkunskaper, säger Sanfridson.

Foto: TT

Liselotte Fager (KD) ordförande äldrenämnden i Linköping betonar att god kommunikation inom äldreomsorgen är angeläget och att språket är oerhört viktigt, men hon menar också att det idag är tillräckliga krav.

Anser du att ni gjort tillräckligt när det gäller kommunikationssvårigheter på grund av språkbarriärer inom äldreomsorgen?

– I de krav som vi har ska all personal ska kunna behärska det svenska språket på ett sätt att man kan kommunicera med de äldre och anhöriga och personalen. Man ska ju också kunna dokumentera på det svenska språket, så våra krav är tillräckliga vi har också höjt nivåerna på att det ska finnas språkombud på arbetsplatsen, säger Liselotte Fager (KD) ordförande äldrenämnden i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.