Den första januari 2018 stängdes Godegårds skola Foto: SVT

S-politiker: ”Jag blir nyfiken på elevunderlaget”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari 2018 stängde Motala kommun Godegårds skola. Motiveringen var att antalet elever var för få – liksom antalet behöriga lärare. Men efter maktskiftet i kommunen hoppas nu många att skolan ska kunna öppna igen.

Sverigedemokraterna kommer som det ser ut nu stödja Alliansens förslag i en omröstning.

– Vi gick till val på det här och vill värna landsbygden och ha tillbaks skolan. I dagsläget stödjer vi Alliansen om de får ihop behöriga lärare, säger Marcus Lejonqvist, ordförande Sverigedemokraterna i Motala.

Skolnedläggningen i Godegård

Oppositionen skeptisk till hur det ska lösas

Beslutet att lägga ner skolan togs när Socialdemokraterna satt vid makten.

– Jag är för skolor på landsbygden. Men med de förutsättningar som fanns så fick vi ta det här beslutet – för barnens bästa, säger Elias Georges (S), oppositionsråd, Motala kommun.

Enligt Georges finns det idag 35 barn i elevunderlaget men att man kan se att flera av dem har bytt till skolor som ligger längre bort än Tjällmo och Nykyrka.

– Det är brist på behöriga lärare – så hur hållbar är deras lösning? Påvisar de ett elevunderlag som är hållbart så är det väl, förutsatt att vi följer skollagen, då får vi i så fall ta ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningen i Godegård

Mer i ämnet