Se Teresa Carvalho (S) och Mattias Ottosson (S) förklara sitt förslag i klippet. Foto: Axel Brantemo

S: ”Plocka fram planerna för storfängelse på Bråvalla”

Uppdaterad
Publicerad

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Teresa Carvalho och Mattias Ottosson vill att Kriminalvården dammar av de gamla planerna på ett nytt storfängelse på Bråvallaområdet i Norrköpings utkant.

– Situationen med brist på anstaltsplatser är ohållbar och måste lösas, säger Teresa Carvalho (S), i ett pressmeddelande.

Den totala beläggningsgraden är för närvarande på 108 procent gällande anstalter för män, enligt Kriminalvården.

Norrköping

Marken statlig eller kommunal

– Nu är det dags för Kriminalvården att plocka fram planerna på en stor anstalt i Norrköping. Nya platser är en förutsättning för att polisen ska kunna jobba offensivt mot brottsligheten, men ger också kommunen flera hundra nya, välbehövliga arbetsplatser, säger Mattias Ottosson (S), pressmeddelandet.

De båda pekar också på att det här finns mark som ägs av staten eller kommunen, samt att myndigheten fått resurser till nya anstaltsplatser. Riksdagsledamöterna planerar att motionera om saken under den pågående allmänna motionstiden i riksdagen.

Se riksdagsledamöterna från Socialdemokraterna förklara sitt förslag i klippet ovan.

Överbeläggningen är inget nytt problem – se och hör ett inslag från 2007 nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet