Sedan Olofströms kommun grundades har Socialdemokraterna styrt och under flera mandatperioder har de haft egen majoritet. Foto: TT

S tappade stöd i 252 kommuner

Publicerad

En sammanställning som SVT har gjort visar att partiet har förlorat stöd i nästan alla Sveriges kommuner.
– Nedgången är större än i riksdagsvalet, det är förvånande, säger statsvetaren Johan Wänström som här analyserar varför.

Det är inte bara i riksdagsvalet som Socialdemokraterna tappar stöd. Partiet har minskat på bred front runt om i Sveriges kommunval.

SVT:s sammanställning av Socialdemokraternas valresultat i samtliga kommunval visar att S får minskat stöd i 252 av landets 290 kommuner och regioner.

Enligt Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, kan man förvänta sig att kommunerna följer den trend som syns på riksplanet. Men den här omfattande nedgången är förvånande, menar han.

– I det här fallet tappar man ju mer i kommunerna än i riksdagsvalet, säger han.

Behöver studeras närmare

Han jämför med hur det såg ut i valet 2010. Även då förlorade Socialdemokraterna stöd i riksdagsvalet, en minskning med fyra procentenheter. 

– Men då tappade man å andra sidan inte lika mycket i kommunerna.

Statsvetare Johan Wänström kommer att studera varför Socialdemokraterna minskar på bred front i kommunvalen. Foto: SVT

I flera kommuner är nedgången kraftig. I Söderköping i Östergötland förlorade Socialdemokraterna 13 procentenheter och partiet tappade stöd i samtliga av länets kommuner.

Det kan finnas flera orsaker till partiets kräftgång i valet 2018 och det behöver nu studeras närmare, enligt Johan Wänström. 

– Det här är något som vi statsvetare kommer att sitta och analysera de närmaste månaderna. En trolig förklaring är att Socialdemokraterna har haft en ledande ställning i åtminstone hälften av landets kommuner den senaste mandatperioden.

Visar sitt missnöje

Vid valet 2014 bildades många blocköverskridande styren i Sveriges kommuner, och då är det vanligast att Socialdemokraterna har ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Så S har styrt i väldigt många kommuner den senaste mandatperioden. Och det vara så att många nu visar sitt missnöje med det styrande partiet, säger Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings univeristet.

Så har Sverige röstat – här kan du ta del av de senaste resultaten i samtliga val.

De 38 kommuner där S inte tappar stöd 2018

Visa

Arjeplog

Berg

Borgholm

Båstad

Danderyd

Dorotea 

Eda

Ekerö l

Fagersta

Filipstad

Flen

Grums

Gävle

Helsingborg

Hällefors

Lidingö

Ljusdal

Ljusnarsberg

Malung-Sälen

Mullsjö

Munkfors

Norberg

Nybro

Skinnskatteberg

Smedjebacken

Sollentuna

Solna

Sorsele

Stockholm

Storfors

Strömstad

Täby

Uppvidinge

Vetlanda

Årjäng

Åsele

Överkalix

Övertorneå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet