Så botar du din flygrädsla inför semestern

Publicerad

Så här i semestertider är det många som väljer att ta flyget till sitt resmål. Men det finns också dem som förknippar flygning med rädsla, ångest och i värsta fall panik. Men det finns hjälp att få.

Under fyra timmar samlades ett 20-tal flygrädda personer på Linköpings flygplats för att få bukt med sin fobi.

– Jag får panikångest och svettas, och jag vet inte var jag är någonstans. Jag vill ju resa och komma iväg på weekendresor, så jag vill verkligen få bukt med det här problemet, säger Kicki Bovin Wretman, som har anmält sig till kursen för flygrädda.

– Jag flög jättemycket i mitt jobb förut. Det kunde bli tre till fyra gånger i veckan – men så plötsligt fick jag en panisk rädsla för att flyga, säger Eva Linder, som också är en av deltagarna.

Det var ett 20-tal deltagare som hade anmält sig till kursen för flygrädda vid Linköpings flygplats. Foto: SVT

Hur farligt är turbulens?

Förutom en hel del teori och information under kursen så fanns det också en möjlighet att få komma in och se hur en cockpit ser ut och ställa frågor.

–  Jag tycker inte man ska vara flygrädd. Det är definitivt det säkraste sättet att resa på, säger piloten Magnus Bäcklund.

Piloten svarar på frågan: Hur farligt är turbulens? Foto: TT/Lars Pehrson//SVT

”Man måste hålla stången mot flygrädslan”

Men om man har drabbats av flygrädsla  – kan man då bli av med den för alltid?

– Absolut, det kan du. Men om man har blivit av med den en gång, så kan den komma tillbaka. Det gäller att man flyger fortlöpande och ”håller stången” mot flygrädslan, säger psykologen Olle Wadström.

Psykologen Olle Wadström ger dig tips på hur du kan bota din flygrädsla:

Här får du tips från psykologen hur du kan bota din flygrädsla Foto: TT/Fredrik Sandberg//SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer