Så får du in Östnytt och SVT Sörmland

Publicerad

Så får du in Östnytt och SVT Sörmland från måndag 25 september!

Östnytt ? nästan precis som förut.
De allra flesta behöver inte göra något alls. Östnytt kommer att finnas där det alltid har funnits. Östnytt finns i marknätet, i kabelnäten, bredbands-TV och satellit. Operatörerna ser till att det blir rätt program på rätt ställe.

Du som tittar på marknätet (Alltså med vanlig antenn och digitalbox/TV med inbyggd box.) måste senast 15 september göra en ominstallation av boxen, annars tappar du alla SVT-kanaler.

Ominstallationen kan du göra från måndag 25 augusti kl 06.00.
Du som tittar på något av de andra sätten rekommenderas att göra en ny kanalsökning, eftersom operatörerna kan stuva om i paketen.

SVT Sörmland ? för de flesta nästan av sig själv.
Från måndag 25 augusti kan du i ställetför Östnyttsändningen kl 19.15 se Sörmlandsnytt över marknätet i Sörmland och i kabelnäten i området.

För dej som har kabel-TV ordnar operatörerna så att du får rätt program beroende på var du bor. Anser du att du har fel regionalnytt ska du vända dej till din operatör. (Det finns över 4000 kabelnät i Sverige, så det kan ta någon dag innan installatörerna hunnit ställa om alla nät.)

Du kan inte se SVT Sörmland på satellit eller, än så länge, via Telia. Här får du i stället Östnytt.

Du som tittar på marknätet hittar SVT Sörmland på kanalplats 97 om du inte gjort några egna förändringar. Där har du tills nu troligen sett ABC om du tittar på Norrköpingssändaren, eller Östnytt om du tittar på Nacka, Södertälje eller Mölnbosändarna. Kom ihåg att senast 15 september göra en ominstallation av boxen.

Ett viktigt undantag ? till det bättre!
Du som tittat på Östnytt från Västeråssändaren, alltså nordvästra hörnet av Sörmland, framförallt Eskilstunaområdet, men också österut mot Strängnäs och Mariefred, kan hittills ha haft svårt att få bra mottagning. Det beror på bl a på att många antenner inte klarat att ta emot den höga frekvens (61) som Östnytt sänts på från Västerås.

Från måndag sänks frekvensen (till 44), vilket innebär markant bättre mottagningsförhållanden i det här området. Men du som tittar på Västerår måste redan på måndag göra en ominstallation, annars tappar du alla SVT-kanaler direkt. Du kan inte vänta till 15 september.

Snabbfakta:
Östnytt sänds i kabelnäten (beroende på var du bor), i bredbands/IP-TV, från satellit på CanalDigital och Viasat. Vänd dej till din operatör med eventuella frågor.

I marknätet sänds Östnytt från sändarna i Norrköping, Västerås, Nacka, Mölnbo och Södertälje. Över Västerås, Nacka, Mölnbo och Södertälje sänds 19.15 i stället Sörmlandsnytt.

SVT Sörmland sänds 19.15 i marknätet över Västerås, Nacka, Mölnbo, Södertälje och Norrköpingssändarna. (Parallellt med Östnytt över Norrköpingssändaren.) Sörmlandsnytt sänds också i aktuella kabelnät, men inte via satellit eller Telia.

Alla som tittar via marknätet måste senast 15 september ominstallera boxen. De som tittar på Västerås måste göra det på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer