Så förbereder kommunerna fritidsaktiviteter för ukrainska flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket räknar med att cirka 76 000 personer från Ukraina kommer att söka skydd Sverige fram till juni. Redan har flera flyktingar kommit till Östergötland – och flera av kommunerna förbereder nu fritidsaktiviteter för de barn som kommer.

Rysslands invasion av Ukraina har nu pågått i drygt en månad och flera flyktingar har nått Sverige och Östergötland. SVT Nyheter Öst:s kartläggning visar att flera av kommunerna i länet redan förbereder fritidsaktiviteter för de flyktingbarn som anlänt och väntas anlända.

Arbete påbörjat

Norrköpings kommun genomför till exempel en gemensam insats med kultur- och fritidskontoret riktat mot barn i grundskola och man genomför också en särskild insats inom öppna förskolan riktat mot flyktingbarnen. Flera kommuner, till exempel Boxholm, Finspång och Mjölby har börjat arbeta med frågan genom att till exempel tillsätta samordnare.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Vadstena kommun uppger att man startat upp fritidscentrum vid några tillfällen.

I flera av kommunerna arrangerar även Svenska kyrkan fritidsaktiviteter riktade mot de barn som kommer hit.

Kommunen bjuder in till möte

Kommunen har pratat med bland annat hjälporganisationer, studieförbund och idrottsföreningar för att vara väl förberedda för att bemöta flyktingar. Haris Agic, strateg inom inkludering på Norrköpings kommun och samordnare för mötet, menar att det finns många positiva aspekter med ett sammanträde.  

Hör Haris Agic berätta om mötet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet