Så jobbar några av de största arbetsgivarna i vårt område

Publicerad

Coronapandemin har tvingat de flesta arbetsgivare att tänka om när det kommer till hemmajobb. I listan nedan kan du se hur några av de största arbetsgivarna i SVT Öst:s område hanterat frågan.

Transportstyrelsen

De flesta jobbar hemifrån sedan mitten av mars och ska fortsätta med det, men de som arbetar med körkort måste vara på plats. De som jobbar hemifrån gör det på heltid och det har varit ett positivt gensvar på detta. Transportstyrelsen diskuterade inför hösten att eventuellt arbeta deltid på distans, men så blev det inte.

Tjänsteresor är inställda. För de som måste arbeta på plats har man vidtagit åtgärder – bland annat genom att möblera om och ha extra städning. Receptioner är stängda, så det går inte att träffa personalen på plats.

Kriminalvården

Personalen uppmanas så långt det går att arbeta hemifrån. Detta är möjligt för samtliga som arbetar på huvudkontoret, men det fungerar inte om man arbetar inom frivården.

Toyota i Mjölby

Personal som arbtar inom produktionen måste vara på plats, men detta ska ha fungerat bra. De har sett över lunchtider, fått extra städning, sett till att personalen sitter med avstånd, har möten digitalt och mer flexibla tider för att kunna åka kollektivtrafik.
När det gäller tjänstemännen varierar det om man alltid jobbar hemifrån eller är någon dag på plats.

Toyota i Mjölby har besöksförbud.

Svenska spel

Sedan mars arbetar personalen i så stor utsträckning som möjligt hemma. Samtliga medarbetare som arbetar hemifrån har tagit med sig den utrustning de behöver – skärmar, tangentbord, stol.

Både effektiviteten och produktionstakten har ökat. Medarbetarna har hitat nya former att ses, till exempel genom utomhuspromenader och digitala fikor. Redan i våras erbjöd Svenska spel en digital utbildning i ergonomi och distansarbete för samtliga medarbetare. De har genomfört två undersökningar för att ta reda på hur distansarbetet påverkar medarbetarnas engagemang och välbefinnande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.