Hör i klippet när Mikael Nordborg, studerande civilingenjör på KTH, berättar hur vi kan bli bättre på att ta hand om vårt regnvatten. Foto: TT/Terje Pedersen// SVT

Så kan du använda ditt regnvatten till hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Regnvatten som kommer på våra tak försvinner ofta ut i marken eller dagvattensystemet och kommer inte till någon nytta för oss.

Men om vi tog tillvara på vattnet bättre så kan vi använda det till bad, disk och tvätt.

Två studenter från KTH undersöker nu möjligheterna att samla in regnvatten på södra Gotland som ett led i att förebygga vattenbrist.

Förhoppningen är att vi ska bli bättre på att ta hand om vårt regnvatten.

Gotland

– Vissa använder regnvatten till att vattna i sina trädgårdar, att man har en tunna under stupröret. Det är ju jättebra. Men det finns stora möjligheter att använda det till hushållet också. Att man använder det till bad, disk och tvätt. Man skulle även kunna använda det som dricksvatten om man filtrerade och renade det. Så det finns stora möjligheter, säger Mikael Nordborg.

Kartlägger hustak för att samla regnvatten

Han studerar till civilingenjör på KTH. Tillsammans med kollegan Ellen Ahlgren så undersöker de möjligheterna att samla in regnvatten från hushållens tak på Storsudret på Gotland.

Med hjälp av flygfoton så kartlägger de hustaken i området. Deras undersökning är en del av ett större projekt, som IVL Svenska Miljöinstitutet driver, och som syftar till att hitta fler sätt att ta tillvara vatten på Gotland.

Hur mycket regnvatten kan sparas?

– Har man ett tak på 100 kvadratmeter så ger det 100 liter vatten om det kommer 1 millimeter regn. Och det regnar ju ofta mer. Så om man har en lagringstank så kan man lagra mycket vatten för att nyttja i hushållet, säger Mikael Nordborg.

Masooma Talash och Zamen Ayubi, tycker att regnvatten skulle fungera bra för disk och tvätt. Foto: SVT/ Patrik Widegren

”Funkar jättebra för tvätt och disk”

I samhället Burgsvik bor Zamen Ayubi och Masooma Talash. De är nyanlända från Afghanistan och förstår vikten av att samla regnvatten.

– Javisst, det är bra för allt gräs och för alla blommor, säger Zamen.

– Det skulle funka jättebra för disk och att tvätta kläder. Vi behöver regnet, säger Masooma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet