Enligt arbetsförmedlingen väntas många sommarjobb i år. Foto: Marcus Ericsson/TT

Så många feriejobb har din kommun till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

När det kommer till de kommunala sommarjobben för ungdomar, även kallat feriejobb, finns det stora skillnader mellan kommunerna. Vissa väljer att ta emot alla sökande, medan andra har ett fast antal jobb som ska fyllas. Även när det kommer till vilka feriejobben riktas till finns det olikheter.

Linköpings kommun har i år valt att ändra på hur feriejobben kommer fördelas. Förut har hälften av feriejobben gått till ungdomar som det bedöms har extra svårt att komma ut på jobbmarknaden, och andra hälften lottades ut. Nu i sommar har kommunen dock valt att alla feriejobben kommer gå till mer socialt utsatta ungdomar.

Tar emot alla

Boxholms, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner sticker ut då de tar emot alla som söker. Valdemarsviks kommun har valt att gå ut med sina feriejobb ganska sent, då de mer är tänkta för de ungdomar som inte fått något annat sommarjobb.

Söderköpings kommun ligger i topp när det kommer till antalet feriejobb jämnfört med befolkningen.

Antal feriejobb i kommunerna

Boxholm: Tar emot alla som söker. Brukar vara runt 80-100 sökande.

Finspång: Ingen uppgift

Gotland: Ingen uppgift

Kinda: 60

Linköping:Kommunen har valt att avsätta 90 000 timmar för ungdomar som bedöms ha det svårare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Mjölby: 100

Motala: 180

Norrköping: 358

Söderköping: Tar emot alla som söker. Var runt 200 förra sommaren.

Vadstena: Ingen uppgift

Valdemarsvik: Tar emot alla som söker. Var 86 stycken förra sommaren.

Ydre: 25

Åtvidaberg: 44

Ödeshög: 30-40

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.