Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så pratar du med barn om ekonomisk oro Foto: Lovisa Gelin/SVT

Tre tips – Så kan du möta barns ekonomiska oro

Uppdaterad
Publicerad

Energikris, lågkonjunktur och ökande inflation har gjort att ekonomin just nu är i mångas tankar och på mångas läppar. För många familjer innebär det här en extra översyn av kostnader och förändringar i vardagen. Oro och stress över ekonomin hos vuxna går inte barn förbi.

Barnen påverkas av situationen, berättar Juliette Eissa, som arbetar som kurator på Bris, barnens rätt i samhället i Linköping. Det märks bland annat på barnrättsorganisationens stödlinje.

– Barn hör av sig och berättar att det är tajtare ekonomiskt hemma. De hör också vuxna som pratar mycket om detta i samhället. Även nyhetsrubriker om att elen kanske stängs av, dyrare mat och sådant påverkar barn.

”Är vuxna oroliga blir barn oroliga”

Hon berättar också att barn känner av stressade och oroliga föräldrar.

– Det är något som barn känner av. Är vuxna oroliga blir också barn oroliga, säger Juliette Eissa.

Familjeekonomi är ett återkommande ämne som personalen på Bris ofta möter, men den senaste tiden har det kommit in fler samtal kopplade till ämnet, berättar Juliette Eissa.

– Barn har berättat om att det har skett förändringar hemma. Till exempel handlar det om att de måste vara nedsläckt, med tanke på elkostnaderna eller att det är andra typer av måltider, säger hon.

Oro inför framtiden

Barnen har oftast många tankar och oro om framtiden och kan uttrycka en ensamhet över att ha det så tufft ekonomiskt hemma.

– Det kan leda till att barnen utvecklar olika hanteringsstrategier för att underlätta för de vuxna. Det kan tillexempel handla om att de inte är med kompisar på fritiden, för att de inte har råd.

I videon ovan hör du Juliette Eissa ge tre tips för vuxna hur de kan bemöta barns oro.

Om man som vuxen behöver stöd kan man alltid kontakta Bris vuxentelefon. Om man som barn behöver stöd kan man alltid vända sig till den nationella stödlinjen eller besöka brismottagning i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer