Rebecca Böhme, forskare vid Linköpings universitet, LiU, har upptäckt hur hjärnan skiljer på egen och andras beröring. Foto: TT/JESSICA GOW / THOR BALKHED

Därför kan du inte kittla dig själv

Uppdaterad
Publicerad

Din hjärna reagerar olika på känselintryck beroende på om beröringen kommer från dig själv eller från någon annan.

Det visar en ny studie från Linköpings universitet, LiU.

I huden finns det känselkroppar som reagerar på beröring och som sedan skickar vidare information till hjärnan för bearbetning.

Men nu har forskare också upptäckt att hjärnan tolkar känselintrycken olika från den egna kroppen.

Linköping

– Ja, vi kan se att det finns en skillnad redan i ryggmärgen, mellan om vi rör vid oss själva eller om någon annan vidrör dig. Det är ett väldigt intressant resultat, eftersom när vi forskar inom detta område så koncentrerar vi oss bara på hjärnan – och inte vad som händer i övriga delar av kroppen, säger Rebecca Böhme, forskare vid LiU.

Rebecca Böhme, postdoktor vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin samt Centrum för social och affektiv neurovetenskap, mäter aktiviteten i hjärnan med hjälp av en magnetkamera. Foto: THOR BALKHED

Dämpar aktiviteten i hjärnan av egen beröring

Genom att låta personer stryka sin egen arm, eller att låta en forskare stryka armen på motsvarande sätt, kunde man genom en magnetkamera se skillnader på hjärnans aktivitet.

– När du vidrör dig själv minskar aktiviteten i hjärnan, det vill säga att du dämpar sinnesintrycket om beröringen kommer från dig själv, säger Rebecca Böhme.  

Sammanfattningsvis lägger alltså hjärnan inte lika stor vikt vid sinnesintryck som kroppen ger – om det kommer från dig själv, och det kan då till exempel förklara varför de flesta inte kan kittla sig själva.

Se mer i klippet ovanför hur det hela fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet