Bo Thunholm, hydrogeolog SGU Foto: SVT/ Julio Gonzalez/SGU

Grundvattnet i Östergötland – så ser det ut inför hösten

Publicerad

Grundvattennivåerna för de stora magasinen är mycket under de normala för årstiden i Östergötland.

Det visar nya siffror från Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– För de små magasinen har vi acceptabla grundvattennivåer just nu men för de stora magasinen har vi mycket låga nivåer, och kommer sjunka ytterligare en till två månader framåt i tiden, säger hydrogeolog Bo Thunholm på SGU.

Kartan visar grundvattennivåerna i förhållande till de normala för årstiden. Till vänster stora magasin och till höger små magasin. Mörkblå =mycket över normal, ljusblå = över normal, grön färg = normal, gul färg = under normal och röd = mycket under normal. Foto: Sveriges geologiska undersökning

Varför blir det ännu lägre nivåer?

– Sommaren är inte riktigt slut än och växterna tar fortfarande upp mycket vatten. För de stora magasinen finns också och en påtaglig eftersläpning eftersom vattnet ska sjunka långt ner genom rullstensåsar, säger Bo Thunholm.  

I videon nedan berättas mer fakta kring vårt grundvatten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir svarar på de vanligaste missförstånden kring allt som har med grundvatten att göra. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.