Olovlig andrahandsuthyrning ska stoppas i Motala

Publicerad

Nu blir det möjligt att lämna tips anonymt för att motverka olovlig andrahandsuthyrning. Det är bostadsstiftelsen Platen i Motala som har infört en funktion på sin hemsida för att det lättare ska gå att tipsa om misstänkt olovlig andrahandsuthyrning.

Sedan 2019 har det varit brottsligt att hyra ut sin lägenhet i andrahand utan medgivande från hyresvärden. Lagen infördes bland annat för att förhindra att kriminella nätverk ska kunna tjäna pengar på bostadsmarknaden.

Även utan att ha formuläret uppger Platen att de har fått in tips från allmänheten om att de misstänker att någon hyr ut sin lägenhet i andrahand utan lov. Under 2022 kunde man återta fem lägenheter som hyrdes ut olovligt i andrahand.

”Oro att lämna kontaktuppgifter”

Även när tips inkommer är det svårt att bevisa om lägenheterna hyrts ut olagligt, men Platens kommunikationschef Ulf-Henrik Östlund säger att det här är ett verktyg på vägen.

– Jag tror att det finns en viss oro att skriva sitt namn och kontaktuppgifter, så det här är ett sätt att kunna hålla ytterligare koll om något inte skulle stå rätt till. Vi vill ju få information så att vi kan utreda och komma vidare, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.