Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett riktigt allvarligt ekonomiskt läge i kommunen just nu”, säger kommundirektör Maria Fredriksson. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så ska Söderköping lösa den ekonomiska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tidigare var det känt att 50 kommunanställda i Söderköping skulle varslas. På torsdagen presenterade kommunledningen ett åtgärdspaket som ska spara knappt 27 miljoner kronor.

Vilka personer som kommer beröras av varslet är ännu oklart.

– Jag förstår att det här skapar jättestor oro, säger kommundirektör Maria Fredriksson.

Hon fortsätter:

– Det är ett riktigt allvarligt ekonomiskt läge. Vi har ett underskott på 37 miljoner kronor och ett negativt eget kapital. Vilket gör att vi har jättesvårt att investera.

Servicecenter skapas

För att få rätsida på pengarna föreslår ledningen en ny organisation där två förvaltningar slås samman till en och servicenämnden försvinner. Istället ska ett servicecenter skapas. Det ska bland annat sköta kommunens kommunikationer, bibliotek samt kultur och fritid.

Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander (M) menar att besparingarna kommer att märkas för Söderköpingsborna:

– Servicen kan komma att gå ner innan det nya servicecentret har satt sig och vi kommer tillbaka till en bra nivå.

Förra året fattade Söderköpings kommun beslut om att höja skatten. Nyligen kom också besked om att flera gymnasieprogram läggs ner, bland annat av ekonomiska skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.