Foto: SVT

Så ska stammen begränsas

Publicerad

Svenska Jägareförbundet har nu tagit fram en ny handlingsplan för att få bukt med den ökande vildsvinsstammen.

Det handlar om åtgärder inom tre områden, samverkan, jakt och foder, skriver förbundet på sin webbsida.

– Vi har byggt handlingsplanen på aktuell forskning och erfarenheter från våra län där vildsvin har förvaltats under en längre tid, säger jaktvårdskonsulenterna Per Zakariasson, Louise Gårdefalk och Jesper Einarsson.

Bra situation i Östergötland

I Östergötland har man dock en bra kontroll på vildsvinsstammen, säger Benny Nilsson som är länsansvarig jaktvårdskonsulent.

– Vi har lyckats bra i sammarbetet. Handlingsplanen har funnits ett tag och i Östergötland har vi kommit långt i arbetet mellan jägare och markägare, säger han.

Handlingsplanen fokuserar utöver god samverkan på att stammen skall begränsas genom jakt med hög etik och ska anpassas efter tillgången på vildsvin.

Det handlar även om utfodring, där svenska jägareförbundet avråder helt från utfodring med sockerbetor.

”Kan bidra till en ökad stam”

– Sockerbetor är mycket näringsrikt och har hög sockerhalt, vilket inte är positivt för vilda djur. Vissa anser att detta gör att ökningen av vildsvinsstammen blir större, säger Benny Nilsson.

Dessutom blir koncentrationen av djur stor vid de aktuella utfodringsplatserna, tillägger han avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer