Så skrinnar du säkert på isarna

Uppdaterad
Publicerad

Att ge sig ut på en skridskotur i naturen är en höjdpunkt för många skridskoentusiaster. För den som är sugen på att prova men samtidigt inte är van vid att skrinna iväg i det fria finns det dock vissa säkerhetsfrågor som är viktiga att tänka på.

För långfärdsåkarna i Linköpingstrakten har årets säsong hittills varit aningen skakig, med skiftande temperaturer.

– Det har varit korta perioder av bra läge här på hemmaplan, sen har det blivit mildväder och då är de isar som har varit säkra plötsligt inte så säkra längre, säger Anders Norr, ordförande för Linköpings långfärdsskridskoklubb och hängiven skridskoåkare sedan 1980-talet.

Ännu återstår dock mycket av vintern, så möjligheten att hitta fina isar runtom i landet innan våren gör sitt intåg finns fortfarande.

Erfaren medåkare

Men den som är ny och vill veta om en is är säker eller ej ska inte höra av sig till långfärdsklubbarna och fråga. Av säkerhetsskäl svarar de nämligen inte på sådana frågor.

– Ringer någon och frågar om den eller den isen är säker så svarar vi varken ja eller nej på det. Man måste kunna klara av att göra den bedömningen på egen hand, det är en förutsättning, säger Anders Norr.

Enligt Nord finns det tre grundläggande kriterier för långfärdsskridskor som nybörjaren måste ta fasta på : Sällskap, kunskap och rätt utrustning.

– Sällskap kan man ju skaffa sig, men det gäller att man har rätt sällskap, alltså en åkare med tidigare erfarenheter.

Kunskap och utrustning

Kunskapen skaffar man sig dels genom att läsa på, dels genom att ge sig ut att åka. Vad gäller utrustningen nämner Nord bland annat isdubbar, ispik, livlina och grenrem, som hindrar ryggsäcken från att glida upp över huvudet. För att säkerställa att all viktig utrustning är med tipsar han om ett knep som används i hans egen klubb.

– Inför varje tur genomför vi parkontroller, precis som dykare. Då ser man till att den man kontrollerar har alla nödvändiga saker med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.