Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Så vill M och KD lösa vårdkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Utöka OB-tillägget för alla personalgrupper inom vården, det är ett av dom förslag som Moderaterna och Kristemokraterna i Region Östergötland tar upp i sitt åtgärdsprogram.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om den rådande bemanningskrisen inom vården. Läkarbrist och sjuksköterskebrist har lett till stängda vårdplatser och om inget görs snabbt, står liv på spel, menar oppositionsrådet Marie Morell (M) 2:e vice ordförande i Regionstyrelsen.

”Det kan vara så allvarligt att liv står på spel”

– Vi kan nämligen inte vänta längre, det kan vara så allvarligt att liv står på spel om det vill sig illa, säger Marie Morell (M).

Moderaterna och Kristdemokraterna har nu tagit fram ett åtgärdsprogram med 24 punkter. Det handlar om att tydliggöra ledningsansvar och bemanna utifrån vårdtyngd. Oppositionen föreslår också ett utökat OB-tillägg för samtliga arbetsgrupper.

Utöka OB-tillägg för alla arbetsgrupper

Oppositionen menar att den satsning som den S- ledda majoriteten infört, 24sju, som syftat till en lönesatsning på sjuksköterskorna samt det bonussystem, som betalats ut två gånger om året, inte fungerat.

KD och M vill att OB- tillägget ska utökas för alla personalkategorier och betalas ut månadsvis, de menar att 24sju satsningen som gjorts är orättvis, då den bara riktar sig mot sjuksköterskor.

– Vi är medvetna om att en hel del redan görs ute i verksamheterna, men vi upplever att ett samlat grepp saknas, säger Per Larsson (KD), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i Regionutvecklingsnämnden.

Operera på kvällar och helger

Bland oppositionens 24 punkter på åtgärder finns också förslag om att utföra operationer på kvällar och helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.