Foto: TT

Saab sluter storaffär med Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Saab och Brasilien har nu skrivit på ett avtal rörande Gripen, värt nästan 40 miljarder kronor. Saab ska producera 36 Gripen NG-plan till landets flygvapen, vilket innebär tusentals nya jobb i Sverige.

– Det är att säkerställa en långsiktighet för Saab, för svenskt kunnande, men naturligtvis också för svenska jobb inom Saab. Vi pratar om säkerställande av tusentals arbetstillfällen i Sverige bara med den här ordern, säger Saabs vd Håkan Buskhe.

Saab och det brasilianska försvarsdepartementet har samtidigt skrivit på ett avtal om ett industrisamarbete över cirka tio år.

– Motköpet i den bemärkelsen gör vi genom teknologiöverföring relaterat till de projekt som hänger ihop med Gripen, säger Buskhe.

För att affären ska kunna genomföras krävs bland annat att Saab får nödvändiga exporttillstånd, vilka bolaget tror kommer att vara uppfyllda under första halvåret 2015. Leveranserna av Gripen NG ska starta 2019 och pågå till 2024.

Pengar tillbaka till staten

Som konsekvens av den uteblivna affären med Schweiz har svenska staten under hösten skjutit till ytterligare 2 miljarder kronor. Men affären med Brasilien innebär stora möjligheter att dela utvecklingskostnaderna, enligt Saab.

– Exakt hur mycket pengar som kommer svenska staten till godo kan jag av avtalstekniska skäl inte tala om, men det är betydande belopp. Den riktigt stora ekonomiska vinnaren är faktiskt Sverige i det här fallet, säger Buskhe.

Danske Banks Saab-analytiker Björn Enarson säger att bolaget nu kommer att förbli en långsiktig spelare inom stridsflyg.

– Det här säkerställer Gripens fortlevnad till 2050. Det ökar sannolikheten ganska dramatiskt för ytterligare exportorder nu när utvecklingen är säkerställd för så pass lång tid.

”Ett erkännande”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) understryker att avtalet skapar en minst 30 år lång relation mellan Sverige och Brasilien.

– Det är positivt för försvarsmakten att ytterligare ett land, av Brasiliens storlek, har valt att operera med Gripen. Det är ju ett erkännande också av Sveriges högteknologiska kunnande på det här området, säger han.

Enligt Buskhe kommer 15 flygplan att sammansättas och slutmonteras i Brasilien, men leverantörsmässigt kommer en stor del att göras i Sverige.

– Om man inte gör saker utanför Sverige så får man inte de här affärerna, och då blir det inga jobb i Sverige.

Förra veckans uppgifter att Argentina vill köpa Gripenplan från Brasilien har inte på något sätt diskuterats under de nu avslutade förhandlingarna, enligt Buskhe.

– Nej. Det är en helt annan fråga.

Gripenaffären

  • Avtalet mellan Saab och Brasilien innebär att 36 Gripen NG-plan ska produceras åt det brasilianska flygvapnet.
  • Ordern, som är värd 39,3 miljarder kronor, innefattar 28 ensitsiga Gripen-plan och åtta tvåsitsiga.
  • Ett avtal har även slutits kring industriella samarbetsprojekt och teknologiöverföring mellan Saab och Brasilien. Bland annat kommer ingenjörer och tekniker från Brasilien att utbildas under produktionen i Sverige.

Källa: Saab (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.