Saab och Boeing vill sälja 350 Gripen till USA

Uppdaterad
Publicerad

Saab och Boeing kan vara på väg att i ett samarbete erbjuda Jas 39 Gripen-plan till amerikanska flygvapnets utbildningsprogram.

Samarbetet mellan Boeing och Saab är nära att offentliggöras, det ”handlar snarare om veckor än månader”, enligt branschtidningen Aviation Week på nätet.

Det amerikanska flygvapnet U.S. Air Force planerar att de kommande åren köpa in runt 350 utbildningsflygplan i vad som kallas The T-X program. Och då är det den tvåsitsiga Jas 39F som skulle vara aktuellt att konkurrera med i den affären, enligt tidningen.

Men det är hård konkurrens kring kontraktet. En favorit uppges vara Lockheed Martin/Korea Aerospace Industries som erbjuder ett plan som heter T-50. Andra flygplanstillverkare som nämns i sammanhanget är Northrop Grumman/BAE Systems och Alenia/General Dynamics.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.