Skolflygplanet T-7A Red Hawk (tidigare kallat T-X). Foto: Saab

Saabs produktion av det nya skolflygplanet har startat

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Saab i Linköping påbörjat produktionen av sina delar till skolflygplanet T-7A Red Hawk – tidigare kallat T-X – som utvecklas och tillverkas tillsammans med Boeing för det amerikanska flygvapnet.

– Det är bara drygt ett år sedan Saab undertecknade kontraktet, och nu startar vi produktionen. Detta är möjligt tack vare ett bra samarbete mellan Saab och Boeing. Vi på Saab är stolta över att utveckla och tillverka T-7A för det amerikanska flygvapnet, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, i ett uttalande.

Det är den bakre delen av skolflygplanet som Saab utvecklar och producerar. Sju enheter tillverkas nu i Linköping för att senare levereras för slutmontering i Boeings anläggning i St Louis, USA.

Linköping

Beställningen från det amerikanska flygvapnet gäller 351 skolflygplan och affären är värd 9,2 miljarder dollar.

Produktionen av Saabs delar till T-7A kommer efter en inledande teknik- och tillverkningsfas flyttas till en ny anläggning i West Lafayette i Indiana, USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet