”Saharas öken i beteshagar”

Publicerad

Krisen inom lantbruket på grund av torkan och bristen på regn blir allt svårare dag för dag.
I organisationen Lantmännens senaste skördeprognos så befaras en minskning av spannmålsskördarna
med 30 procent och en vallskörd långt under det normala. Ett utsatt område är Vikbolandet utanför Norrköping.

När vi närmar oss gården Sänkdalen på Vikbolandet utanför Norrköping så ser vi stora brunbrända beteshagar och spannmålsfält som växer dåligt.

– Det växer ingenting längre utan det är mycket av Saharas öken just nu på mina beten. Nu ser situationen lite kärv ut, milt sagt, säger mjölk och spannmålsbonden Tomas Gunnarsson på Sänkdalens gård på Vikbolandet.

”I höst kommer fodret att ta slut”

På Sänkdalens gård har man inte varit med om dess like när det gäller torka och brist på regn menar lantbrukaren Tomas Gunnarson som varit bonde i över 40 år. Kommer det ingen nederbörd i närtid så väntar stora drastiska åtgärder på gården.

– I höst kommer fodret att ta slut och då måste vi bli av med en hel del djur för att klara vintern helt enkelt. Vi måste slakta och sälja till någon annan. Att sälja kan man göra ibland men nu sitter så många i samma sits så det kan bli svårt att sälja djur, säger Tomas Gunnarsson på Sänkdalens gård.

Bönderna tvingas redan nu ge djuren det foder som man egentligen ska utfodra med i vinter. I ett värsta scenario kan det för gården Sänkdalens del handla om att cirka hälften av dom ca 400 kreaturen, på gården, måste slaktas, säljas eller i värsta fall destrueras alltså avlivas och brännas.

– Det är tråkigt för alla, dels kostar det pengar för oss istället för att få en intäkt och dels är det ett stort slöseri med mat, säger Tomas Gunnarsson.

Minskning med 30% jämfört med tidigare år

Enligt organisationen lantmännen så kommer spannmålsskörden i landet generellt att bli 30 % lägre i år och vallskörden för djurfoder mycket lägre än normalt. Men för gården Sänkdalens del på Vikbolandet kan det bli ännu ännu värre

– Halv skörd kanske, och det kommer att innebära stora förluster på flera hundra tusen kronor för mig, säger mjölk och spannmålsbonden Tomas Gunnarsson på Vikbolandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer