Foto: Anders Wiklund/TT

Sålde ärvd bostadsrätt i Stockholm utan att betala skatt – 76-åring åtalas

Publicerad

En 76-årig man åtalas vid Linköpings tingsrätt för bland annat grovt skattebrott.

76-åringen ska enligt åtalet ha ärvt och sålt en bostadsrätt i Stockholm 2018 och sedan inte lämnat någon inkomstdeklaration för samma år.

Lägenheten såldes för drygt 7 miljoner kronor och vinsten blev 6 821 859 kronor, vilket innebär att staten gick miste om 1 499 156 kronor i skatt.

”Mycket betydande belopp”

”Brottet är grovt eftersom det rört mycket betydande belopp”, skriver ekobrottsåklagare Oscar Strömblad i stämningsansökan. Åklagaren yrkar också på att 76-åringen ska påföras ett skattetillägg med 40 % på ett underlag om 5 002 696 kronor för inkomståret 2018.

76-åringen dömdes 2011 för grovt bedrägeri, men slapp då fängelsestraff. Om 76-åringen nu döms för grovt skattebrott så är straffet fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Mannen åtalas också för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet