”Den har underbara färger”, säger Nils-Erik Evers som upptäckte den praktfulla fågeln vid Skenäs i Bråviken idag. Foto: Nils-Erik Evers

Ovanlig fågel i Östergötland

Publicerad

En sällsynt fågel gästade idag Bråviken utanför Norrköping. En praktejder som häckar utmed norra halvklotets arktiska kuster, i Europa, Nordamerika och Asien skådades idag vid Skenäs färjeläge.

Det var fågelskådaren Nils-Erik Evers som observerade den färgglada hanen.

– Det är en fantastisk art. Merparten av vårsträckande praktejder följer med i sträckande ejderflockar som passerar Skånes sydkust och upp i Östersjön på väg norrut mot ishavskusten. Men just det här fyndet inne i Bråviken är väldigt sällsynt, säger en upprymd Nils-Erik Evers.

Fågelskådaren Nils-Erik Evers har sett den spektakulära fågelarten tidigare, men inte på det här sättet.

– Jag såg den utanför Göteborgs oljehamn och utanför Landsort i Sörmland. Så det här är tredje observationen i år, det är tungt, säger han.

”Gör som oss klär upp oss och fixar frissan”

– Den har underbara färger nu på våren. Hanen i Bråviken kråmade sig inför ejderhonorna i sin praktdräkt. Det är som med oss, vi klär upp oss och fixar frissan. De visar och putsar fjäderdräkten och sträcker på sin hals och niger med huvudet, säger Nils-Erik Evers.

Arten är ovanlig i Sverige, men ses regelbundet under perioden mars till maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer