Foto: TT/SVT

Sämre handhygien gör att fler blir magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland har sett en ökande smitta av campylobacter bland befolkningen. Detta tror man är ett tecken på att vi inte längre sköter vår handhygien lika bra som vi gjort tidigare under pandemin.

– Vi har inte sett de här sjukorna alls under covid-19-pandemin. Nu har vi lättat på restriktionerna, och då går folk tillbaka till gamla vanor, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare på Region Östergötland.

Campylobacter är en bakterie som ger magsjuka och kan finnas på kött av olika slag. Vanligast är rå kyckling. Bakterien sprids via händer och köksredskap.

– Var noggrann med just handhygien, knivar och skärbrädor när vi hanterar mat, och inte minst kyckling, säger Britt Åkerlind.

Den som drabbas av en campylobacterinfektion kan få kraftiga magsmärtor och diarré, bli illamående och kräkas, få feber och huvudvärk. Två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna uppträder symtomen. De flesta fall läker av sig själv efter två till tio dagar.

Hör smittskyddsläkaren Britt Åkerlind berätta om utvecklingen i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.