Sankt Anna – Abborre har blivit lyxmat

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka skickas abborrfiléer från Sankt Annas skärgård till Grand Hotell i Stockholm. Det är ett samarbete mellan ett antal skärgårdsbor som gjort abborren till lyxmat.

För fyra år sedan startade odlingen av abborre med hjälp av EU-bidrag. Idag skickas ett ton per år till hotellrestaurangen i Stockholm, men fler krogar har visat intresse.

– Idag är det lyxmat, säger Mats Emilsson, en av skärgårdsborna bakom projektet.

Nästa steg är att utveckla fiskodlingen. Idag matas bara vild fisk, men de inblandade har också börjat fundera på avel av abborre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.