Sara Skyttedal (KD) skriver om konflikten med DN på Facebook. Foto: TT och Facebook

Sara Skyttedal (KD) riskerar personlig konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings nya kommunalråd Sara Skyttedal (KD) har hamnat i konflikt med DN, en domstolsstrid som kan bli riktigt dyrbar. – Det ser ut att kunna försätta mig i personlig konkurs, skriver hon på sin Facebooksida.

Det gäller bilder som DN använt sig av, bilder som tidningen ska ha tagit från Skyttedals privata Facebookkonto och som föreställer Skyttedal på semesterresa i Israel 2009, poserandes vid ett militärfordon med Ebba Busch Thor, som i dag är KD:s partiledare.

Sara Skyttedal tror att det kommer att få konsekvenser om DN vinner i rätten:

– Jag tror många som är eller känner offentliga personer kommer låta bli att publicera något på Facebook även om det är privat karaktär. Viktigt att även vi tillåts ha en privat sfär.

Krävde DN på 28.000

Skyttedal har krävt tidningen på 28.000 kronor i ersättning för bilden, men DN har vägrat att betala. Tidningen anser att bilden har ett allmänintresse eftersom Ebba Busch Thor kandiderade till posten som partiledare.

Om Skyttedal förlorar kan hon tvingas betala sina och DN:s rättegångskostnader, hon räknar med att det kommer att bli 544.000 kronor, något som antagligen skulle leda till personlig konkurs.

– Nu har jag åter igen stått upp för vad jag tror på. Den här gången rätten till mitt privatliv. Denna gång ser det ut att kunna försätta mig i personlig konkurs, skriver hon på sin Facebooksida där hon fått många reaktioner. Flera i kommentarsfältet skriver att de vill hjälpa henne med pengar om hon går i personlig konkurs.

”Skyttedal valde driva frågan”

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, har liten förståelse för Sara Skyttedals oro.

– Jag förstår att hon inte vill drabbas av rättegångskostnader. Men det är Sara Skyttedal själv som valt att driva frågan till domstol, vi har inte haft något intresse av det, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Wolodarski ingår bildpubliceringen i en granskning av en politiker och faller inom ramen för upphovsrätten.

– Vi hävdar med bestämdhet att hon saknar grund, vi anser inte att vi gjort något intrång i hennes upphovsrätt. Men det får domstolen avgöra.

Sara Skyttedal säger att det inte alls var hon som tog ärendet till domstol:

– Jag skickade en faktura, de bestred den. Jag skickade krav till kronofogden. De svarade inte. När kronofogden utdömde skuld begärde DN återvinning i Tingsrätt.

Domen kommer 22 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer