Färre poliser efter näpo-reform Foto: SVT

Satsning på IT-infrastruktur i Valdemarsvik

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen i Valdemarsvik har länets lägsta tillgång till snabbt bredband. Men i dag undertecknades ett samverkansavtal mellan kommunen och Telia Öppen Fiber.

Avtalet innebär att Skanova bygger ut fibernätet till hushåll och företag i Valdemarsviks kommun baserat på efterfrågan.

– Tillsammans med Telia kommer vi nu arbeta fram en plan för att skapa förutsättningar för att så många som möjligt i alla våra kommundelar ska få tillgång till den nya tekniken med alla dess möjligheter. Vi är övertygade om att vi med gemensamma krafter går i mål med den digitala agendan, säger Erland Olauson (S), kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik.

I den digitala agendan har regeringen satt som mål att 90 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till 100 megabit/sekund år 2020.

”Den utbyggnad som nu är på gång i Valdemarsvik är viktig för att kommunen ska få tillgång till infrastruktur som möjliggör framtidens digitala tjänster. Det handlar om attraktionsvärde, att skapa förutsättningar för sysselsättning och fortsatt tillväxt”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Målet är vidare att skapa bredbandszoner för företag i kommunen, såväl som att etablera trådlösa surfzoner. Telia vill även bygga ut 4G-nätet i kommunen.

På kommunens webbplats kan du läsa mer om satsningen och även anmäla eventuellt intresse.

I dag har endast tre procent av hushållen i Valdemarsviks kommun tillgång till snabbt bredband, enligt statistik från Post- och telestyrelsen. Det är lägst andel bland kommunerna i Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.