Foto: JESSICA GOW / TT

Barnsatsningen används på försök på vårdcentraler i Östergötland

Publicerad

Sedan tre år pågår ett arbete för att stärka barnhälsovårdens arbete för jämlik hälsa i Sveriges 21 regioner. I Östergötland har ingen kommun infört det, men försök på vårdcentraler förekommer.

Föregångare till försöken är ett lyckat arbete inom Rinkebys barnhälsovård, där man gjort flera hembesök till förstagångsföräldrar med både barnsköterska och föräldrarådgivare.

I Östergötland används satsningen på försök med barnmorsk och tandhälsa. Enligt en enkät SVT har gjort varierar det mellan vårdcentralerna hur många besök man utvidgat med.

Finns förslag på Gotland

På Gotland har det ännu inte införts, men enligt kommunen finns det ett tjänstemannaförslag till social- och hälso- och sjukvårdsnämnden om införande av det på försök i ett område under en begränsad tid. Men ännu har nämnderna inte fattat beslut i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer