Ur ”Marken Brinner”. Foto: SVT

SD vill dra in kulturbidrag efter kontroversiell pjäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter debatten kring den nedlagda ungdomsföreställningen Marken brinner vill Sverigedemokraterna i Linköping nu dra in det kommunala stödet till Ung Scen Öst.

Ung Scen Öst, en fristående satellitverksamhet till Östgötateatern, valde att lägga ned pjäsen – som bland annat tar utgångspunkt i händelserna i Husby – på grund av arbetsmiljöskäl. Vid flera tillfällen upplevde skådespelarna att de kände sig hotade och att de möttes av rasistiska reaktioner från publiken.

Efter att nedläggningen och skälen till denna blivit känd kom kritik från elever som sett pjäsen och som kände sig felaktigt anklagade som rasister. Även stadsdelsutvecklare och polis har kritiserat föreställningen och menar att den riskerar att skapa ett polisförakt.

Marken brinner

”Måste kunna villkora”

Nu vill Sverigedemokraterna i Linköping att det kommunala ekonomiska stödet till Ung Scen Öst dras in.

– Det är inte första gången man (Ung Scen Öst, reds. anm.) är ute på tunn is. Det var en föreställning som var riktad mot SD för ett par år sedan, säger ordföranden Jonas Andersson (SD).

– När kommunen är med och finansierar kultur måste man också kunna villkora.

Ska inte teatern provocera?

– Nej, jag vet inte om det är konstens uppgift att provocera. Sedan när man väl gör det så provocerar man åt det ena hållet och inte åt det andra, säger han.

Jonas Andersson säger vidare att det här ”självklart är kultur som får finnas”, men att den inte ska vara skattefinansierad.

”Politiker ska inte recensera”

Kommunalrådet Jakob Björneke (S) i Linköping säger att han inte blir överraskad när han hör talas om Sverigedemokraternas förslag.

– Det ligger i linje med det som de föreslagit tidigare. Varje gång som man haft pjäser som varit kritiska till SD så har de föreslagit att man ska dra in stödet, säger han.

Och hur ser du på det här?

– Det strider mot grundfundamentet kring hur vi förhåller oss till kultur i ett demokratiskt samhälle.

– Jag tycker inte att politiker ska recensera enskilda utställningar eller pjäser, särskilt inte om man inte har sett den själv, säger Björneke.

Jonas Andersson (SD) säger till Östnytt att han är beredd att ta upp frågan i kommunfullmäktige. Men varken han själv eller Jakob Björneke (S) tror att man skulle få något gehör för förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marken brinner

Mer i ämnet