Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Claes och Pia Söderhielms renoverade 1700-talstorp i Mormorsgruvan utanför Åtvidaberg Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Följ med in i Claes och Pias renoverade 1700-talstorp

Uppdaterad
Publicerad

I lummig natur, bland skog och åkermark ligger torpet intill den gamla koppargruvan i Åtvidaberg. Claes och Pia Söderhielm har bott i byn i 30 år, och som veteraner i renovering har de nu färdigställt det gamla torpet. 

Det ser inte så stort ut utvändigt, men när vi bjuds in ger torpet ett riktigt stort intryck. I varje rum syns återbruk och tidsenlig renovering och varenda pryl, varje textil är noga utvald.

Se rundturen i videoklippet här ovanför.

Renoverat torpet under tio år

Det har tagit ungefär tio år för paret att renovera torpet, men de har haft renoveringen som ett sidoprojekt och bor i en fastighet intill. Det första året ägnades åt ett mödosamt arbete med att riva ut nålfiltsmattor och masonit. I torpet finns inte vatten indraget, och värmekällan är spiskaminer.

Vad hela renoveringen har kostat är oklart, men det dyraste har varit järnkamin, stentrappan utanför huset, skorsten och en belysningsarkitekt, berättar Claes och Pia. Men främst har projektet kostat tid.

Paret har nu renoverat sju hus och detta torp såg Claes som något av ett mästarprov. I klippet nedan berättar paret vad som står näst på tur:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.